17 Ekim 2012 Çarşamba

3 YAŞ ÇOCUĞU NELER YAPABİLİR ?

Rüya prensesin öğretmeninin gönderdiği anne-baba bültenlerini merakla bekliyorum, hepsi birbirinden faydalı bilgiler içeriyor..Geçenlerde gönderdiği bülteni sizlerle paylaşmak istedim. Bakın 3 yaşındaki minikler neler yapabilirmiş..
                                                                      ***
3 yaş döneminde çocuk "oyun çağına " girer.Kendi dışında bağımsız bir dünyanın varlığını ve kendisinin de dünyanın bir bireyi olduğunu kabul etmiştir.
- Motor gelişimi alanında pek çok şeyi yapabilir durumdadır.Yürümeye ilişkin tüm hareketleri kolaylıkla başarabilir.
Rahatça yürür koşar el ve kollarını kullanabilir.Büyük bir oyuncağı taşıyarak merdivenlerden yukarı çıkıp inebilir.Kısa bir süre tek ayağının üzerinde durabilir.Pedalları kullanarak üç tekerlekli bisiklete binebilir.İpe boncuklar dizebilir.Makas kullanabilir.Kalemi normal tutuşta tutabilir.İnsan figürü yaşının sonuna doğru kafaya eklenmiş iki çizgi halinde bacak şekline dönüşmeye başlar.Karalama evresinden "şema öncesi dönem" e geçiş evresindedir.
- Toplumsallaşmanın ilk gerçek deneyimlerini yaşar.Yetişkinlerle birlikte olmaktan ve oynamaktan hoşlansa da ; yaşıtları ile birlikten de hoşlanır,ancak bunu uzun süre devam ettiremez.Oyunları daha çok paralel oyun evresi diye nitelenen,aynı oyuncaklarla birbirinden bağımsız oynama şeklindedir.
Oyun sırasında kendi kendine konuşma yani "ekolali" giderek azalır yerine başkalarıyla konuşma başlar.Oyunları gerçek hayatı sembolize etme şeklindedir.
-Sözcük dağarcığı oldukça gelişmiştir." Ne,nerede,kim" ile başlayan pek çok soru sorar.Cümleler gramere daha uygun hale gelmiştir.Dili büyük bir istekle kullanır.
Yeni kelimelere karşı ilgi duymaktadır.dinlemeye merakı artar.Ben ,sen kelimelerini doğru şekilde kullanır.Bir çocuk şiirini ezbere okuyabilir.
Çocuğun bildiği öğrendiği kelime sayısı ifade edebildiklerinden daha fazladır.Bildiği kelimelerle düşünme hızı,düşündüklerini söze dünüştürebilme hızından daha fazladır.Düşünme konuşmadan daha hızlı olduğu için düşüncelerini hızla anlatmak istediğinde zaman zaman duraklamalar olur."Kekeleme" diyebileceğimiz bu durum yaygın ama geçicidir.
Büyük resimli kitaplara ilgi duyar.Yetişkinlerle birlikte kitaplardaki resimlere bakmaktan hoşlanır.Hikayeleri severek dinler ve hoşlandıklarının tekrarlanmasını ister.
- 9 tahta küple kule oluşturulabilir.Örneğe bakarak 3 küple köprü yapabilir.10'a kadar ritmik sayabilir.renk adlarını bilir.Ancak hangi adın hangi renge ait olduğunu bilemeyibilir.
Dış dünya ve çevresindekilerle son derece ilgilidir.Kutular,tekerlekler,toplar,çekiçlerle oynamaktan,bunları gruplara ayırmaktan ve eşleştirmekten büyük zevk alır.Çocuğa uygun fırsatlar yaratılmışsa yemeğini yeme konusunda bir hayli başarılıdır.Ancak zaman zaman yetişkin desteğine de ihtiyaç duyabilir.Artık aile sofrasındaki yerini alabilir.Yemekte çatal ve kaşık kullanabilir.Ellerini yıkayabilir.Pantolon ve şortunu indirebilir ve yukarı çekebilir.tuvalet alışkanlığı gece-gündüz kazanılmıştır.
Henüz kendisine verilen görevleri sonuna kadar yerine getirmekte başarılı değilse de bu konuda fırsatlar verilirse olumlu gelişmeler sağlanabilir.
                                                               .***

5 yorum:

  1. 3 yaş ne kadar değiştiriyor çocuğu, bebeklikten çıkıyor sanki kocaman bir çocuk oluyor gibi gelir bana hep...

    YanıtlaSil
  2. Evet bence de , kısacası birey oluyor kendince :)

    YanıtlaSil
  3. Süreyya'cım, İÖLP, Anadolu Üniversitesi'nin Açıköğretim fakültesindeki İngilizce Öğretmenliği bölümü. 4 yıllık ilk 2 yılı ingilizce derslere devam zorunluluğu var son 2 yılı uzaktan eğitim. Ama biz bölüme giren son öğrencilr olduk. Bölüme öğrenci alımı durdurruldu. Bu sene yeni giren öğrenci yok yani... yeterli mi ? istediğin başka bir bilgi varsa mail atabilirsin, ya da yorum bırakabilirsin yine,

    sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Dilek'çim,ben de uzaktan eğitimle İng.Öğretmenliği varsa başvurayım dedim..Hay Allah iyiymiş ama kaldırılması kötü olmuş :( Sağol canım bu bilgiler yeterli :) Benden de kocaman sevgiler size :)

      Sil
  4. Anne olmayı istediğim bu dönemde bu blogla tanışmak çok hoşuma gitti.
    müsadenizle listenize ekleniyoruum ;)

    YanıtlaSil